Inredarna: Så ger du din vintertrötta balkong ett lyft

Marint och jeans är hett i vår – även på balkongen. Med enkla knep visar inredarna Ulrika och Maria Clerbring hur man förvandlar en vintertrött balkong till en trendig pärla.

Johanna Larsson bor tillsammans med sin sambo i centrala Stockholm. Lägenheten är omsorgsfullt inredd – men balkongen grå och trist.

– Jag tycker det är svårt. Tidigare har jag bott i hus och haft trädgård, säger Johanna Larsson.

Jeans och marint är hett

Med naturnära färger med inslag av marint och jeans ska inredningsteamet – och systrarna – Ulrika och Maria Clerbring från Clerum Styling ge balkongen ett trendriktigt lyft.

– Man tittar gärna på klädmodet även när det gäller inredning. I vår är det trendmässigt det marina och inslaget av jeans som gäller. Blått är en het färg. Men även den romantiska stilen med blommor och trämöbler är trendig, säger Maria Clerbring.

 ”Grå möbler funkar till allt”

För den som föredrar en färgstark inredning finns en uppsjö av klatschiga färger på kuddar och textilier att välja mellan. Genom att kombinera de starka färgerna med moderna svarta och vita möbler får balkongen en uppdaterad touch. Till Johanna Larssons balkong satsar inredarna dock på den nya – grå möbler.

– Det fungerar nästan överallt eftersom det är en naturnära färg, som sten och grus. Med vita textilier till ger det ett fräscht intryck, säger Ulrika Clerbring.

Och Johanna Larsson är nöjd med resultatet.

– Stilen blev jättemysig, säger hon.​

”Köp klassiska möbler och variera i stället med textilier”

Här är Ulrikas och Marias 5 tips för din balkong:

 1. MÅTTA: ”Mät ordentligt innan du slår till”
  Fram med måttbandet innan du slår till på nya möbler. Anpassa dem efter balkongens storlek. Inte för stora möbler på en liten balkong – och tvärtom.
 2. BLOMMOR: ”Glest är inte snyggt”
  Köp den där extra blomman så att krukor och balkonglådor verkligen fylls ut. Tunt och glest är inte snyggt. Anpassa valet av blommor efter balkongens position, om den ligger i skugga eller om solen ligger på hela dagen.
 3. SATSA PÅ TEXTILIER: ”Inte lika dyrt att hänga med”
  Om du har ett klassiskt snitt på möblerna kan du i stället variera textilierna och på så sätt lätt ändra stilen på balkonginredningen. Gillar du att följa trenderna blir det inte lika dyrt att hänga med.
 4. SITTLÅDA: ”Kombinera förvaring och sittplats”
  När man bor i lägenhet har man sällan mycket utrymme. Ha en låda på balkongen som kan användas som både sittplats och förvaring av exempelvis sittdynor och kuddar så får du mer plats.
 5. TÄNK LÅNGSIKTIGT: ”Satsa på bra kvalitet”
  Trender är en fingervisning. Viktigast är att du väljer en inredning som du själv tycker om. Satsa på bra kvalitet på möblerna så står de emot väder och vind i många år framöver.